Prima clădire a ÅŸtrandului ce poate fi vizitată ÅŸi în zilele noastre ÅŸi-a deschis porÅ£ile pentru oaspeÅ£i în data de 26 iulie 1927
De la inaugurare până astăzi
IniÅ£ial, clădirea a oferit doar posibilitatea scăldării, însă a fost inaugurată facilitatea care a pus bazele viitoare ale tratamentelor terapeutice efectuate sub supraveghere medicală. Analizele ÅŸtiinÅ£ifice ale apei termale au dovedit că apa aflată sub oraÅŸul Hajduszoboszlo are o compoziÅ£ie unică.
În opinia unor cercetatori renumiÅ£i, “apa oraÅŸului Hajdúszoboszlói poate fi considerată unică în felul său, nu se cunoaÅŸte nicio apă cu o compoziÅ£ie ÅŸi temperatură similară acesteia – afirmă Dr. Bodnár János (1889-1953) profesor chimist, iar Dr. Dalmady Zoltán (1880-1934) crede că „Apa de la Hajduszoboszlo nu este altceva decât spiritul mărilor din tritacic ÅŸi are o concentraÅ£ie de sare de cinci ori mai mare decât apa mării.”
De la deschiderea ÅŸtrandului cu plajă de nisip în anul 1927, acesta a suferit schimbări majore. GraÅ£ie programelor de reamenajare continue, ÅŸtrandul îÅŸi aÅŸteaptă vizitatorii cu trei piscine acoperite, toate umplute cu apă de temperaturi diferite, iar în exterior cu alte patru piscine dotate cu echipamente spa. Datorită lucrărilor complete de renovare din 2002, toată clădirea a fost integral reînnoită. Această reînnoire a clădirii ÅŸtrandului termal, extinderea cabinelor pentru tratament, precum ÅŸi crearea locurilor de odihnă oferă condiÅ£iile ideale pentru relaxarea ÅŸi vindecarea completă a oaspeÅ£ilor.
Compoziţia apei termale şi domeniile de utilizare ale acesteia
Vindecarea remarcată pe parcursul utilizării apei din Hajdúszoboszló se datorează compoziÅ£iei acesteia. ConÅ£ine în cea mai mare măsură clorură de sodiu, cunoscută ÅŸi sub numele de sare de bucătărie ÅŸi clorură de amoniu, altfel spus sare de amoniu. Pe lângă acestea apa mai conÅ£ine ÅŸi brom, iod, precum ÅŸi carbonaÅ£i, nitraÅ£i ÅŸi alte elemente chimice cum ar fi litiul, fierul ÅŸi magneziul.
În complexul balnear din Hajdúszoboszló,pe lângă curele de baie, oaspeÅ£ii mai pot pot opta pentru aproximativ 40 de tipuri de tratamente, care îÅŸi exercită efectele benefice mai ales prin combinarea acestora. Cele mai renumite tratamente sunt curele de baie, tratamentele cu nămol, baia cu greutăţi, masajul subacvatic cu jet de apă. Tehnica de masaj utilizată de către maseuri sporeÅŸte gradul de eficienţă a tratamentelor menÅ£ionate anterior.